Archiv ročníku 2017

Přihlášení

Registrujte se

Autorka: Valérie Štylerová

Je mi sedmnáct let. Jsem už v podstatě skoro dospělá, takže bych měla být soběstačným a plně platný členem moderní společnosti, že? A když se tak ozve slovo "soběstačný", tak to v naší době materialismu nemůže znamenat nic jiného než "že si ta holka na sebe vydělá".
Předem pro jistotu smetu ze stolu jakékoli pochybnosti o možné pochybnosti nejrůznějších pochybných způsobů jak si mladá žena v centru Prahy může při škole vydělávat peníze. Vyzkoušela jsem komparz ve filmu, doučování, roznášení divadelních programů, na pár dní jsem se stala skladníkem, vyplňovala online dotazníky, tvořila online dotazníky, tleskala na kameru, hrála ve videoklipu, prostě vše co jen si člověk dokáže vybavit pod pojmem "brigáda pro studenty".
A peníze byly, získala jsem je spolu s neméně cennými životními zkušenostmi poměrně rychle. Avšak nedlouho poté se naskytl nový problém. Stejně jako tisíce dalších těžce pracujících jsem si začala pokládat otázku: "Kam všechny ty peníze mizí?". Abych tedy nelhala, lehce jsem tušila kde že zeje ta černá díra jež požívá mé finance. Tato mi totiž leží přímo před nosem, přesněji řečeno pod ním, je ozubená a jde přes mrtvoly. Zkrátka jsem věděla, že skoro polovinu svých příjmů projím, ale jelikož jsem si to nechtěla tak úplně naplno přiznat, stáhla jsem si do mobilu chytrou aplikaci, do níž jsem si zaznamenávala po dobu jednoho měsíce příjmy a výdaje a jež mi po tom měsíci měla vyplivnout úhledný koláčový graf plný malých čísel a s podtitulem "čokoláda škodí jak tobě tak tvé peněžence".
Kolem poloviny měsíce se stalo neodvratitelné. Finanční obnos, jež jsem bezpečně uchovávala v pravé ponožce, a obnos, jež naznačovalo číslo v aplikaci, se neshodoval. A tak......jsem byla nutna na svém krásně přehledném grafu nucena vytvořit novou kategorii, kategorii WTF (čtěte jako "Kam všechny ty peníze zase mizí?". Ano, uhodli jste, mé snažení dosáhnout jisté finanční gramotnosti párkrát zaklopýtalo, třikrát se zatočilo a pak elegantně opsalo celý kruh zase zpátky na začátek.
Ještě malý bonus. Jako člověk, jehož bankovní konto zřídka kdy přesáhne třícifernou hodnotu, si zkrátka všimnu, když u mě přistane jakákoli příchozí platba. A tak se jednou, zrovna když jsem si chtěla porovnat, jestli mé konto souhlasí s chytrou aplikací, objevila na mém účtě příchozí částka 25 korun. Celých dvacet pět korun! Co to má být? Rychle jsem provedla v hlavě menší brainstorming: tento měsíc jsem po nikom výkupné nechtěla, na alimenty by u mě asi taky bylo ještě poměrně brzy, tak že by se prostě nějaký dobrodinec rozhodl podarovat náhodného zoufalce? Avšak ještě než jsem se začala rozhodovat, zda si za tento obnos koupím novou jachtu či jen přikoupím další akr k mým pozemkům, probudilo se ve mně svědomí a jala jsem se pátrat po odesilateli.
Po pár kliknutích se jako záhadný dobrodinec zjevila firma Autic a.s.. Po dalším hledání jsem zjistila, že tato firma se mimo jiné specializuje na výrobu automatů na teplné nápoje v Braníku. Mým dalším postupem bylo, že jsem se při další návštěvě banky jsem se své osobní finanční poradkyně pozeptala, na kolik let vazby mě přijde, pokud firmě Autic a.s. nebudu částku zasílat zpět. Úřednice mě trpělivě vyslechla a zatímco pod stolem nenápadně gestikulovala ochrance, ujistila mne, že se nemám čeho bát a pokud se mi z Auticu vyloženě neozvou, že chtějí své peníze zpět, nemusím si dělat starosti. Tímto ujištěním se mi ulevilo a celou záležitost jsem vypustila z hlavy.
Před pár dny mi od nejmenovaného rodinného přítele přišla sms tohoto znění:
Někdy mi prosím zjisti, zda Ti na účet dorazila suma 25Kč, jelikož to jsem si chtěl při cestě do práce koupit ranní kávu a automat to schramstnul a nic. K reklamaci chtěli číslo účtu, tak jsem použil Tvoje. Peníze nechci, jsem jen zvědav, zda reklamace zafungovala. Jednou už mi takhle peníze neposlali, tak jsem jim potom vteřinovým lepidlem nalepil do automatu kovové kolečko. Takže než ho odsekali, nevydělal jim automat nic. Díky, pa.
...
Chytrou aplikaci mažu, za prokletých 25Kč si jdu koupit čokoládu a vy, lidi.....kašlete na peníze, protože smích je k nezaplacení.